Matched Content

मंगलवार, 30 मई 2017

GK Quiz




1. CENVAT is related to—
(A) Sales Tax
(B) Excise Duty
(C) Custom Duty
(D) Service Tax

2. Which state produces maximum rice in the country ?
(A) West Bengal
(B) Uttar Pradesh
(C) Madhya Pradesh
(D) Maharashtra

3. Which one of the following does not contribute to pollution ?
(A) Hydroelectric Power Plant
(B) Atomic Power Plant
(C) Thermal Power Plant
(D) Nuclear Power Plant

4. Software needs to be protected against–
(A) fire, flood, lightning and rock slides
(B) unauthorised access
(C) worms and viruses
(D) Both (B) and (C)

5. Find the odd one–
(A) Limestone
(B) Slaked iron
(C) Marble
(D) Chalk

6. Which one of the following polymers is used for making bulletproof material ?
(A) Polyvinyl chloride
(B) Polystyrene
(C) Polyethylene
(D) Polyamide

7. Which scale is used to measure the intensity of earthquake?
(A) Richter
(B) Metric
(C) Centigrade
(D) Newtow

8. More than 90% of the rock forming minerals in the earth’s crust consist –
(A) Carbonate
(B) Oxide
(C) Sulphides
(D) Silicate

9. Externality theory is the basic theory of the following branch of Economics–
(A) Macro Economics
(B) Environomics
(C) Fiscal Economics
(D) International Economics

10. The first woman to conquer Mount Everest twice is–
(A) Surja Lata Devi
(B) Jyoti Randhawa
(C) Santosh Yadav
(D) Suma Shirur

Answers : 1.(B), 2.(A), 3(A), 4(D), 5(B), 6(C), 7(A), 8(D), 9(D), 10(C)



















सरकारी नौकरियों के बारे में ताजा जानकारी देखने के लिए यहाँ क्लिक करें । 

उपरोक्त पोस्ट से सम्बंधित सामान्य ज्ञान की जानकारी देखने के लिए यहाँ क्लिक करें । 

उपचार सम्बंधित घरेलु नुस्खे जानने के लिए यहाँ क्लिक करें । 

देश दुनिया, समाज, रहन - सहन से सम्बंधित रोचक जानकारियाँ  देखने के लिए यहाँ क्लिक करें । 


0 comments:

एक टिप्पणी भेजें