Matched Content

मंगलवार, 23 जुलाई 2013

Interesting GK


हिन्दी में देखने के कृपया प्रष्ठ को निचे की तरफ स्क्रॉल करे ।


REET 2017-18 25,000 TEACHER VACANCY FOR THIRD TEACHER IN RAJASTHAN


Fauna, animals - birds of Science 


Question 1.  Which country in the world where white elephants are found? 

Answer: Thailand   

Q. Said the baboon is found and what is his name? 
Answer: Mdril (West Africa's land - central line)  



Question 4. What is the organism only once in his life and soon after a baby dies? 
Answer: Scorpion  

Question 5. What is this animal that lives the life without drinking water? 
Answer: America's Kangaroo Rat  

Question 6. Which is Terti a fish in water, levitating in the air and on the ground is moving? What's his name? 
Answer: Grnai fish  

Question 7. विश्व में कौनसी चिड़िया के पंख नो रंग के होते है और कहा पाई जाती है? 
उत्तर : पिट्टा चिड़िया (ऑस्ट्रेलिया ) 

प्रशन 8.विश्व में ऐसा कौनसा पक्षी है जो बाघ की तरह आवाज़ निकालता है और कहाँ पाया जाता है? 
उत्तर : बिटर्न पक्षी (South America) 

Question 9. World of Black Swan in which country are found? 
Answer: Australia  

Question 10. Which the birds that land there on foot holds and where it is found that her name? 
Answer: Hriyl name of a bird in India that found 

11 questions. What fish can live for days out of water? 
Answer: Asia Mendk fish  

Question 12. Who is the most talkative bird in the world? 
Answer: Prdul name of a male gray parrot (Africa) 

Question 13. Which organism which takes too fast without legs? 
Answer: snake  

Question 14. What is the fastest land animal in the world? 
Answer: cheetah runs at a speed of 60 km per hour  

15 questions. What is the fastest flying bird in the world? 
Answer: Duck Hawks speed of 180 mph  

Question 16. What is the name of the world's smallest bird? 
Answer: Hmig Word  

Question 17. What is the biggest snake? 
Answer: Length 33 ft Pichan ' 

Question 18 was the world's first test-tube baby Peda Where and when? 
Answer: Louis Brown (UK), July 26, 1978  

Question 19. Which animal cries of the wounded man? 
Answer: Bear  

Point 20. What is the longest living mammal? 
Answer: Tortoise 300 years  

Question 21. What is the name of the fish carrying the torch light like? 
off:  

Question 22. Cos when he felt threatened animal that hides in the stomach and then out to your children gives?
Answer: Kangaroo  

Point 23. Milch highest in the world where one species is found and it is Qusay? 
Answer: Bulko species in Cuba, which has  

24 questions. What is the name of the frog Udne? 
Answer: Stop Force  

25 questions. The world's largest earthworm is found? 
Answer: In Australia, whose length is 12 feet, thickness is 10 inches  

Question 26 Which one bird baby milk, feed the s? 
Answer: Bat  

Question 27 The Fastest Speed ​​Which fish is 
the answer: Fish cell which is 90 km per hour  

28 questions. What is the most poisonous fish? 
Answer: Stonfis  

Question 29. Which creatures who do not drink the water? 
Answer: Kangaro of America 'Rat  

30 questions. In what country is the largest animal in the world? 
Answer: India  

31 questions. What bird is the most melodious voice? 
Answer: nightingale  

question 32. How can the bird fly height? 
Answer: 8848 meters above sea level, ie, the height of Everest  

33 questions. Pshuऒ the "king of birds and fish Reza Reza is Who? 
Answer:  Pshuऒ Reza's "Lion" King of Birds "hawk"  King of fish, sharks are considered  

34 questions. Which animal is the water weeks Do not drink? 
Answer: camel  

Question 35. Which one animal, which takes thirty foot jump shot? 
Answer: Kangaroo  

Point 36. the CNS animal, which one could see in the dark? 
Answer: Cheetah  

Question 37. earth's most Who's the bigger beast? 
Answer: elephant  

Question 38. the largest bird 'What is the name.? 
Answer: Astric (ostrich) 

Question 39. Which one is the tallest animal whose neck? 
Answer: giraffe  

Question 40. freshwater Which is the largest creature? 
Answer: Blue Hell  

41 questions. chosla bird which is not what he makes? 
Answer: Cuckoo  

42 questions. Which one animal, which was born two months later and sleeps like a little boy cries? 
Answer: Bear  


जीव जंतु, पशु - पक्षी विज्ञानं 

प्रश्न 1. विश्व में कौनसा पक्षी था जो हाथी  जैसे विशाल जानवर को पंजे में दबाकर उड़ जाता था, उसका क्या नाम था और कहाँ पाया जाता था ?
उत्तर : सह्दुल या उकात  पंछी (सोवियत रूस )

प्रश्न 2.  विश्व में  कौनसा देश है जहा सफेद हाथी पाए जाते है    ?
उत्तर : थाईलैंड  

प्रश्न 3. सबसे बड़ा बन्दर कहा पाया जाता है और उसका क्या  नाम है  ?
उत्तर :  मद्रिल  (पश्चिम अफ्रीका का भू -मध्य रेखीय) 

प्रशन 4. वह  कौनसा  जीव  है  जो अपनी जिन्दगी में  केवल एक  ही  बार बच्चे पैदा करता है और उसके तुरंत बाद मर जाता है ?
उत्तर : बिच्छू 

प्रशन 5 . ऐसा कौनसा जन्तु  है जो जिन्दगी भर बिना पानी पिए जीता है ?
उत्तर : अमेरिका का कंगारू रैट 

प्रशन 6 . कौन सी ऐसी मछली  है जो पानी में तेरती है ,जमीन पर चलती है और हवा में उड़ती है ? उसका क्या नाम है?
उत्तर : गरनाई मछली 

प्रशन 7. विश्व में कौनसी चिड़िया के पंख नो रंग के होते है और कहा पाई जाती है?
उत्तर : पिट्टा चिड़िया (ऑस्ट्रेलिया )

प्रशन 8.विश्व में ऐसा कौनसा पक्षी है जो बाघ की तरह आवाज़ निकालता है और कहाँ पाया जाता है?
उत्तर : बिटर्न पक्षी (दक्षिण अमेरिका )

प्रशन 9. विश्व में काले रंग के हंस किस देश में पाए जाते है?
उत्तर : ऑस्ट्रेलिया 

प्रशन10.कौनसा ऐसा पंछी है जो जमीन पर कभी पैर नहीं रखता और कहाँ पर पाया जाता है उसका क्या नाम है ?
उत्तर : हरियल नाम का पंछी है जो भारत में पाया जाता है

प्रशन 11. कौनसी मछली पानी के बाहर कई दिन तक जीवित रह सकती है ?
उत्तर : एशिया की मेंडक मछली 

प्रशन 12. विश्व में सबसे बातूनी पक्षी  कौन है ?
उत्तर :प्रडउल नाम का भूरे रंग का नर तोता (अफ्रीका)

प्रशन 13. कौनसा जीव है जो बिना पैर काफी तेज दौड़ लेता है?
उत्तर : सर्प 

प्रशन 14. दुनिया में सबसे तेज दौड़ने वाला जानवर कौनसा है ?
उत्तर : चीता 60 कि मी प्रति घंटा की रफ्तार से दौड़ता है 

प्रशन 15. विश्व का  सबसे तेज उड़ने वाला पक्षी कौनसा है?
उत्तर : डक हाक  180 मील प्रति घंटा की रफ़्तार 

प्रशन 16. विश्व का सबसे छोटा पक्षी का नाम क्या है'?
उत्तर: हमीग वर्ड 

प्रशन 17. सबसे बड़ा सर्प कौनसा है?
उत्तर : पईचान लम्बाई 33 फुट'

प्रशन 18विश्व का प्रथम परखनली बच्चा कहाँ और कब पेदा हुआ ?
उत्तर : लुई ब्राउन (ब्रिटेन ) 26 जुलाई, 1978 

प्रशन 19. कौनसा जानवर है जो घायल होने पर आदमी की तरह रोता है?
उत्तर : भालू 

प्रशन 20. सबसे अधिक दिनों तक जीने वाला प्राणी कौनसा है?
उत्तर : कछुआ 300 वर्ष तक 

प्रशन 21. टोर्च जैसी रौशनी लेकर चलने वाली मछली का क्या नाम है?
उतर: 

प्रशन 22. वह कौस जानवर है जो खतरा महसूस होने पर अपने बच्चो को पेट में छिपा  लेता है और फिर निकल देता है ?
उत्तर : कंगारू 

प्रशन 23. विश्व में सबसे अधिक दूध देने वाली गयी कहाँ पाई जाती है तथा वह कौसे नसल की है ?
उत्तर : क्यूबा में जिसकी नसल बुलको है 

प्रशन 24. उधने वाले मेंढक का क्या नाम है ?
उत्तर : राको फ़ोर्स 

प्रशन 25. संसार का सबसे बड़ा केंचुआ कहाँ पाया जाता है ?
उत्तर : ऑस्ट्रेलिया में  जिसकी लम्बाई 12 फुट, मोटाई 10 इंच है 

प्रशन 26 वह कौनसा पक्षी जो बच्चे पैदा कर दूध पिलाता है ?
उत्तर: चमगादड़ 

प्रशन 27सबसे तेज रफ़्तार  किस मछली की है?
उत्तर: सेल फिश जो 90 कि मी प्रति घंटा है 

प्रशन 28. सबसे जहरीली मछली कौनसी होती है ?
उत्तर : स्टोनफिश 

प्रशन 29. वह कौनसा जीव है जो पानी नहीं पीता?
उत्तर: अमेरिका का कंगारो'रैट 

प्रशन 30. संसार में सबसे अधिक पशु किस देश में है ?
उत्तर : भारत में 

प्रशन 31. किस चिड़िया की आवाज़ सबसे मधुर होती है?
उत्तर : बुलबुल 

प्रशन 32. पक्षी कितनी ऊँचाई तक उड़ सकते है ?
उत्तर : समुद्र की सतह से 8848 मीटर अर्थात एवेरेस्ट की ऊँचाई के बराबर 

प्रशन 33. पशुऒ का रजा"पक्षियों का रजा तथा मछलियों का रजा किसे माना जाता है ?
उत्तर : पशुऒ का रजा "सिंह",पक्षियों का रजा "बाज", मछलियों  का रजा शार्क को माना जाता है 

प्रशन 34. वह कौनसा जानवर है जो हफ्तों पानी नहीं पीता ?
उत्तर: ऊँट 

प्रशन 35. वह कौनसा जानवर है, जो तीस फीट छलांग मार लेता है?
उत्तर: कंगारू 

प्रशन 36. वह कंस जानवर है, जो अँधेरे में भी देख सकता है?
उत्तर: चीता 

प्रशन 37.पृथ्वी का सबसे बड़ा जानवर कौन है?
उत्तर: हाथी 

प्रशन 38.सबसे बड़े पक्षी'का क्या नाम है.?
उत्तर: आस्ट्रिच (शुतुरमुर्ग)

प्रशन 39.वह कौनसा जानवर है जिसकी गर्दन सबसे लम्बी होती है?
उत्तर: जिराफ़ 

प्रशन 40.पानी में रहने वाला सबसे बड़ा जीव कौनसा होता है?
उत्तर: ब्लू हेल 

प्रशन 41.वह कौनसा पक्षी है जो चोसला नहीं बनाता है?
उत्तर: कोयल 

प्रशन 42.वह कौनसा जानवर है जो,पैदा होने के दो महीने बाद तक सोता है और बच्चो की तरह रोता है?
उत्तर: भालू 

प्रशन

0 comments:

एक टिप्पणी भेजें