Matched Content

मंगलवार, 23 जुलाई 2013

Interesting GK


हिन्दी में देखने के कृपया प्रष्ठ को निचे की तरफ स्क्रॉल करे ।


REET 2017-18 25,000 TEACHER VACANCY FOR THIRD TEACHER IN RAJASTHAN


Fauna, animals - birds of Science 


Question 1.  Which country in the world where white elephants are found? 

Answer: Thailand   

Q. Said the baboon is found and what is his name? 
Answer: Mdril (West Africa's land - central line)  



Question 4. What is the organism only once in his life and soon after a baby dies? 
Answer: Scorpion  

Question 5. What is this animal that lives the life without drinking water? 
Answer: America's Kangaroo Rat  

Question 6. Which is Terti a fish in water, levitating in the air and on the ground is moving? What's his name? 
Answer: Grnai fish  

Question 7. विश्व में कौनसी चिड़िया के पंख नो रंग के होते है और कहा पाई जाती है? 
उत्तर : पिट्टा चिड़िया (ऑस्ट्रेलिया ) 

प्रशन 8.विश्व में ऐसा कौनसा पक्षी है जो बाघ की तरह आवाज़ निकालता है और कहाँ पाया जाता है? 
उत्तर : बिटर्न पक्षी (South America) 

Question 9. World of Black Swan in which country are found? 
Answer: Australia  

Question 10. Which the birds that land there on foot holds and where it is found that her name? 
Answer: Hriyl name of a bird in India that found 

11 questions. What fish can live for days out of water? 
Answer: Asia Mendk fish  

Question 12. Who is the most talkative bird in the world? 
Answer: Prdul name of a male gray parrot (Africa) 

Question 13. Which organism which takes too fast without legs? 
Answer: snake  

Question 14. What is the fastest land animal in the world? 
Answer: cheetah runs at a speed of 60 km per hour  

15 questions. What is the fastest flying bird in the world? 
Answer: Duck Hawks speed of 180 mph  

Question 16. What is the name of the world's smallest bird? 
Answer: Hmig Word  

Question 17. What is the biggest snake? 
Answer: Length 33 ft Pichan ' 

Question 18 was the world's first test-tube baby Peda Where and when? 
Answer: Louis Brown (UK), July 26, 1978  

Question 19. Which animal cries of the wounded man? 
Answer: Bear  

Point 20. What is the longest living mammal? 
Answer: Tortoise 300 years  

Question 21. What is the name of the fish carrying the torch light like? 
off:  

Question 22. Cos when he felt threatened animal that hides in the stomach and then out to your children gives?
Answer: Kangaroo  

Point 23. Milch highest in the world where one species is found and it is Qusay? 
Answer: Bulko species in Cuba, which has  

24 questions. What is the name of the frog Udne? 
Answer: Stop Force  

25 questions. The world's largest earthworm is found? 
Answer: In Australia, whose length is 12 feet, thickness is 10 inches  

Question 26 Which one bird baby milk, feed the s? 
Answer: Bat  

Question 27 The Fastest Speed ​​Which fish is 
the answer: Fish cell which is 90 km per hour  

28 questions. What is the most poisonous fish? 
Answer: Stonfis  

Question 29. Which creatures who do not drink the water? 
Answer: Kangaro of America 'Rat  

30 questions. In what country is the largest animal in the world? 
Answer: India  

31 questions. What bird is the most melodious voice? 
Answer: nightingale  

question 32. How can the bird fly height? 
Answer: 8848 meters above sea level, ie, the height of Everest  

33 questions. Pshuऒ the "king of birds and fish Reza Reza is Who? 
Answer:  Pshuऒ Reza's "Lion" King of Birds "hawk"  King of fish, sharks are considered  

34 questions. Which animal is the water weeks Do not drink? 
Answer: camel  

Question 35. Which one animal, which takes thirty foot jump shot? 
Answer: Kangaroo  

Point 36. the CNS animal, which one could see in the dark? 
Answer: Cheetah  

Question 37. earth's most Who's the bigger beast? 
Answer: elephant  

Question 38. the largest bird 'What is the name.? 
Answer: Astric (ostrich) 

Question 39. Which one is the tallest animal whose neck? 
Answer: giraffe  

Question 40. freshwater Which is the largest creature? 
Answer: Blue Hell  

41 questions. chosla bird which is not what he makes? 
Answer: Cuckoo  

42 questions. Which one animal, which was born two months later and sleeps like a little boy cries? 
Answer: Bear  


जीव जंतु, पशु - पक्षी विज्ञानं 

प्रश्न 1. विश्व में कौनसा पक्षी था जो हाथी  जैसे विशाल जानवर को पंजे में दबाकर उड़ जाता था, उसका क्या नाम था और कहाँ पाया जाता था ?
उत्तर : सह्दुल या उकात  पंछी (सोवियत रूस )

प्रश्न 2.  विश्व में  कौनसा देश है जहा सफेद हाथी पाए जाते है    ?
उत्तर : थाईलैंड  

प्रश्न 3. सबसे बड़ा बन्दर कहा पाया जाता है और उसका क्या  नाम है  ?
उत्तर :  मद्रिल  (पश्चिम अफ्रीका का भू -मध्य रेखीय) 

प्रशन 4. वह  कौनसा  जीव  है  जो अपनी जिन्दगी में  केवल एक  ही  बार बच्चे पैदा करता है और उसके तुरंत बाद मर जाता है ?
उत्तर : बिच्छू 

प्रशन 5 . ऐसा कौनसा जन्तु  है जो जिन्दगी भर बिना पानी पिए जीता है ?
उत्तर : अमेरिका का कंगारू रैट 

प्रशन 6 . कौन सी ऐसी मछली  है जो पानी में तेरती है ,जमीन पर चलती है और हवा में उड़ती है ? उसका क्या नाम है?
उत्तर : गरनाई मछली 

प्रशन 7. विश्व में कौनसी चिड़िया के पंख नो रंग के होते है और कहा पाई जाती है?
उत्तर : पिट्टा चिड़िया (ऑस्ट्रेलिया )

प्रशन 8.विश्व में ऐसा कौनसा पक्षी है जो बाघ की तरह आवाज़ निकालता है और कहाँ पाया जाता है?
उत्तर : बिटर्न पक्षी (दक्षिण अमेरिका )

प्रशन 9. विश्व में काले रंग के हंस किस देश में पाए जाते है?
उत्तर : ऑस्ट्रेलिया 

प्रशन10.कौनसा ऐसा पंछी है जो जमीन पर कभी पैर नहीं रखता और कहाँ पर पाया जाता है उसका क्या नाम है ?
उत्तर : हरियल नाम का पंछी है जो भारत में पाया जाता है

प्रशन 11. कौनसी मछली पानी के बाहर कई दिन तक जीवित रह सकती है ?
उत्तर : एशिया की मेंडक मछली 

प्रशन 12. विश्व में सबसे बातूनी पक्षी  कौन है ?
उत्तर :प्रडउल नाम का भूरे रंग का नर तोता (अफ्रीका)

प्रशन 13. कौनसा जीव है जो बिना पैर काफी तेज दौड़ लेता है?
उत्तर : सर्प 

प्रशन 14. दुनिया में सबसे तेज दौड़ने वाला जानवर कौनसा है ?
उत्तर : चीता 60 कि मी प्रति घंटा की रफ्तार से दौड़ता है 

प्रशन 15. विश्व का  सबसे तेज उड़ने वाला पक्षी कौनसा है?
उत्तर : डक हाक  180 मील प्रति घंटा की रफ़्तार 

प्रशन 16. विश्व का सबसे छोटा पक्षी का नाम क्या है'?
उत्तर: हमीग वर्ड 

प्रशन 17. सबसे बड़ा सर्प कौनसा है?
उत्तर : पईचान लम्बाई 33 फुट'

प्रशन 18विश्व का प्रथम परखनली बच्चा कहाँ और कब पेदा हुआ ?
उत्तर : लुई ब्राउन (ब्रिटेन ) 26 जुलाई, 1978 

प्रशन 19. कौनसा जानवर है जो घायल होने पर आदमी की तरह रोता है?
उत्तर : भालू 

प्रशन 20. सबसे अधिक दिनों तक जीने वाला प्राणी कौनसा है?
उत्तर : कछुआ 300 वर्ष तक 

प्रशन 21. टोर्च जैसी रौशनी लेकर चलने वाली मछली का क्या नाम है?
उतर: 

प्रशन 22. वह कौस जानवर है जो खतरा महसूस होने पर अपने बच्चो को पेट में छिपा  लेता है और फिर निकल देता है ?
उत्तर : कंगारू 

प्रशन 23. विश्व में सबसे अधिक दूध देने वाली गयी कहाँ पाई जाती है तथा वह कौसे नसल की है ?
उत्तर : क्यूबा में जिसकी नसल बुलको है 

प्रशन 24. उधने वाले मेंढक का क्या नाम है ?
उत्तर : राको फ़ोर्स 

प्रशन 25. संसार का सबसे बड़ा केंचुआ कहाँ पाया जाता है ?
उत्तर : ऑस्ट्रेलिया में  जिसकी लम्बाई 12 फुट, मोटाई 10 इंच है 

प्रशन 26 वह कौनसा पक्षी जो बच्चे पैदा कर दूध पिलाता है ?
उत्तर: चमगादड़ 

प्रशन 27सबसे तेज रफ़्तार  किस मछली की है?
उत्तर: सेल फिश जो 90 कि मी प्रति घंटा है 

प्रशन 28. सबसे जहरीली मछली कौनसी होती है ?
उत्तर : स्टोनफिश 

प्रशन 29. वह कौनसा जीव है जो पानी नहीं पीता?
उत्तर: अमेरिका का कंगारो'रैट 

प्रशन 30. संसार में सबसे अधिक पशु किस देश में है ?
उत्तर : भारत में 

प्रशन 31. किस चिड़िया की आवाज़ सबसे मधुर होती है?
उत्तर : बुलबुल 

प्रशन 32. पक्षी कितनी ऊँचाई तक उड़ सकते है ?
उत्तर : समुद्र की सतह से 8848 मीटर अर्थात एवेरेस्ट की ऊँचाई के बराबर 

प्रशन 33. पशुऒ का रजा"पक्षियों का रजा तथा मछलियों का रजा किसे माना जाता है ?
उत्तर : पशुऒ का रजा "सिंह",पक्षियों का रजा "बाज", मछलियों  का रजा शार्क को माना जाता है 

प्रशन 34. वह कौनसा जानवर है जो हफ्तों पानी नहीं पीता ?
उत्तर: ऊँट 

प्रशन 35. वह कौनसा जानवर है, जो तीस फीट छलांग मार लेता है?
उत्तर: कंगारू 

प्रशन 36. वह कंस जानवर है, जो अँधेरे में भी देख सकता है?
उत्तर: चीता 

प्रशन 37.पृथ्वी का सबसे बड़ा जानवर कौन है?
उत्तर: हाथी 

प्रशन 38.सबसे बड़े पक्षी'का क्या नाम है.?
उत्तर: आस्ट्रिच (शुतुरमुर्ग)

प्रशन 39.वह कौनसा जानवर है जिसकी गर्दन सबसे लम्बी होती है?
उत्तर: जिराफ़ 

प्रशन 40.पानी में रहने वाला सबसे बड़ा जीव कौनसा होता है?
उत्तर: ब्लू हेल 

प्रशन 41.वह कौनसा पक्षी है जो चोसला नहीं बनाता है?
उत्तर: कोयल 

प्रशन 42.वह कौनसा जानवर है जो,पैदा होने के दो महीने बाद तक सोता है और बच्चो की तरह रोता है?
उत्तर: भालू 

प्रशन

गुरुवार, 18 जुलाई 2013

Interesting GK

जीव जंतु, पशु - पक्षी विज्ञानं 

REET 2017-18 25,000 TEACHER VACANCY FOR THIRD TEACHER IN RAJASTHAN


प्रश्न 1. विश्व में कौनसा पक्षी था जो हाथी  जैसे विशाल जानवर को पंजे में दबाकर उड़ जाता था, उसका क्या नाम था और कहाँ पाया जाता था ?

उत्तर : सह्दुल या उकात  पंछी (सोवियत रूस )

प्रश्न 1. विश्व में कौनसा पक्षी था जो हठी जैसे विशाल जानवर को पंजे में दबाकर उड़ जाता था, उसका क्या नाम था और कहाँ पाया जाता था ?

उत्तर : सह्दुल या उकात  पंछी (सोवियत रूस )